måndag 1 februari 2010

Tulpaner=)

Årets första tulpanbukett står på vårt köksbord=)



Googles bästa TulpanTips:

  • Skär av ca 1 cm av stjälkarna med en vass kniv när emballaget fortfarande finns runt tulpanerna. De suger lättare upp vatten då.
  • Sätt tulpanerna med sitt emballage i en ren vas som är väl fylld med friskt och kallt vatten.
  • Låt dem stå svalt och dra åt sig vattnet i ett par timmar.
  • Ta bort emballaget och placera vasen där du vill ha den.Tulpanerna håller längre om de får stå svalt under natten.
  • Snitta tulpanerna rakt och inte diagonalt. De drar då nämligen åt sig för mycket näring och slår ut och ser ledsna ut för tidigt.
  • Undvik direkt solljus för längsta möjliga hållbarhet.
  • Tulpanens åldrande påskyndas av den etylengas som frukter utsöndrar. Placera därför inte tulpanerna vid sidan av ett fruktfat.
  • Efter ett par dagar kan man med fördel snitta om tulpanerna och byta till nytt fräscht vatten i vasen. Tulpaner ska helst ha så färsk snittyta som möjligt.
  • Ta bort överflödiga blad. Annars gynnas mikroorganismer som ­försämrar vattnet.
  • Sätt dem i en vas med kallt vatten (under 20 grader). Ju mjukare stjälkar en snittblomma har, desto kallare vatten.
  • Byt vatten ofta, så att vattnet alltid är klart.
  • Om man tillsätter ca 2 matskedar potatismjöl i vattnet som blommorna står i, bidrar stärkelsen i mjölet till att blommorna står sig flera dagar. Blommorna tar dessutom ingen skada av potatismjölet.

Så....nu vet ni det!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar